Mac Mini Home Theater : Receiver

Posted by danny on juli 01, 2009
Uncategorized

Dit is het eerste gedeelte van mijn serie over het creƫren van je eigen Home Entertaiment System gebaseerd op een Mac Mini. Het eerste onderwerp is de receiver.

We hebben een receiver nodig die, buiten een goed geluid produceert, ook beschikt over genoeg juiste in- en uitgangen.
Dolby Digital (True HD)en DTS

Elke receiver die je in de winkel koopt ondersteund zowel Dolby Digital als DTS audio-codecs. Maar beslis je om ook een Blu-Ray speler aan je installatie te hangen probeer dan ook na te denken of je wil dat je installatie ook de nieuwere codecs Dolby Digital True-HD en/of DTS-HD.

Het geluid is Loseless, wat zoveel inhoud dat de audio zonder compressie op de schijf is gezet. Dit zal dus nooit het geval zijn bij gecomprimeerde blu-ray-rips, aangezien er dan altijd compressie plaats vind.

Naast dat het dus alleen gebruikt wordt bij Blu-Ray schijfjes, is ook het geluidverschil vrij beperkt. Ik heb zelf nog nooit een film bekeken/geluisterd met DD-TrueHD en en normale DD. Maar Dolby Digital True HD geluid klonk mij niet extreem beter. Wellicht dat het geluid aanzienlijk dynamischer is op hele dure speakersystemen.

HDMI

Ook willen we meerdere HDMI ingangen hebben en een HDMI-uitgang. Dit stelt ons instaat om meerdere apparaten door te lussen via de receiver. Voor Dolby Digital HD moet je HDMI gebruiken van de BluRay-speler naar de receiver. Ook de meeste digitale TV-decoders ondersteunen HDMI.

Overige aansluitingen

Naast de HDMI aansluitingen dient de versterker ook voorzien te zijn van optische ingangen, aangezien we de Mac Mini optisch gaan aansluiten. Althans het geluid. Het beeld gaat over HDMI. De Mac Mini kan namelijk geen geluid over de HDMI sturen en in de Mini zit standaard een digitale audio uitgang op.

Goed geteste- en betaalbare receivers

Ik heb een aantal relatief betaalbare receivers op een rij gezet die voldoende poorten, vermogen en de benodigde functies om aan onze minimale HES eisen te voldoen. Uiteraard zijn op deze reveicers binnen de lijnen van de merken nog vele varianten met verschillen in vermogen en poorten etc. (bijvoorbeeld de Sony STR-920 en de Onkyo TX-RS707). Kieskeurig.nl vind je ze allemaal met ook goede inhoudelijke reviews.

Yamaha RX-V565
Sony STR-DG820
Onkyo TX-RS605

Receivers en Universele afstandsbedieningen

In een volgende blogpost zullen we het ook gaan hebben over de Logitech Harmony Universal Remotes. Bij het aanschaffen van een Receiver is het ook wel interessant om te kijken of de receiver ondersteund wordt door deze remote (of een andere remote die je van plan bent aan te schaffen). De compatibiliteitslijst vind je hier.

Reageren?

Geef een reactie

WP_Big_City