Archive for maart, 2008

Palm Inc. op zijn gat?

Posted by danny on maart 21, 2008
Palm, Smartphones, portable / No Comments

In de New York Times van vandaag (of gisteren) was te lezen dat de opbrengsten van Palm Inc.  vorig jaar met 24% zijn gedaald, afgezet tegen een groei van 11,4% het jaar daarvoor.

Niet geheel vreemd aan gezien het marktaandeel de afgelopen jaren alleen maar is gedaald. In de zakelijke markt is de Blackberry van RIM met mijlen voorsprong de marktleider met iPhone en Nokia als gevaarlijke outsiders. De Treo, met het Palm Os waar waarschijnlijk sinds de middeleeuwen niks meer aan is gedaan, heeft de strijd kansloos verloren.

In de herziene marktstrategie probeert Palm weer voet aan de grond te krijgen in de ‘normale’ consumentensector, waar de Blackberry samen met de iPhone de septor zwaaien. Gezien de markertingpower van beide concurrenten lijkt dit een op voorhand verloren zaak. Echter Palm probeert de smartphone wereld opnieuw te herroveren van onderen af met de Centro. een goedkoop instapbroertje van de Treo, om zodoende de ‘gewone zielen’ te introduceren in de smartphonemarkt. Wederom bevat de Centro Palm Os Stone Age Edition, maar gezien het prijskaartje van $99 een goed totaal plaatje.

De vraag is alleen: Kan Palm Os op korte termijn een nieuwe versie maken van, het altijd goede maar verouderde, Palm Os maken. Zo ja, dan kan Palm klanten binden en over een paar jaar een duurder model aansmeren. Zo niet, dan is Palm gedoemd te worden bedolven onder de concurrentie.

iPhone: Gouden tijden voor software ontwikkelaars

Posted by danny on maart 15, 2008
Apple, Apple Software, Consumenten electronica, Dev, portable / No Comments

Dat de grote software update voor de iPhone er aan zat te komen wisten we (de geïnteresseerden althans) al langer, maar nu zijn de details en richtdatum dan daadwerkelijk bekend gemaakt. Ergens in juni zal de update, in de volksmond iPhone 2.0 (maar in werkelijkheid 1.2) worden uitgebracht.

Ik heb er wel eerder over geschreven dat ik de kritiek goed kon begrijpen als het gaat om de connectiviteit met zakelijke netwerken. Dat de communicatie van de iPhone voor 100% via iTunes loopt getuigde niet van enige ambitie op de zakelijke markt van Apple. Raar, want als er een smartphone de potentie heeft om de grillen van de zakelijke markt aan te kunnen is het de iPhone. Althans de iPhone zelf, met zijn mogelijkheden in de combinatie van interface, capaciteit en het achterliggende besturingssysteem (IPhone OS X).

De nieuwste aankondiging met betrekking tot de SDK en interactiviteit met Microsoft Exchange servers, was dan wel te verwachten al kun je afvragen waarom dit zo lang duurde. Wilde ze eerst de iPhone positioneren om vervolgens de reikwijdte te verbreden? God mag het weten, en het belangrijkste is dat de update er nu daadwerkelijk komt.

Te verwachten is dat nu in combinatie met de tegelijkertijd aangekondigde SDK voor de iPhone, ontwikkelaars niet alleen voor de consumentenmarkt 3rd party software zullen ontwikkelen maar ook onteressante software voor de zakelijke markt kunnen gaan maken. Er zijn genoeg workflow- en bedrijfsprocessen te bedenken met deze combinatie. Ik ben dan ook erg benieuwd met wat bedrijfsoplossingen de dev-community op de proppen komen. Een simpel voorbeeld: Wat is er handiger dan een touch screen tool om bestellingen te registreren in een restaurant. Die bestaan nu ook, maar met de flexibele interface mogelijkheden van iPhone OS X zou op dit vlak mooie innovatieve software ontwikkeld kunnen worden. Daarnaast is het ook nog eens laagdrempelig gemaakt voor kleine ontwikkelaars om aan de gang te gaan met de SDK. Voor $199 kun je aan de slag en kun je de producten die je maakt aanbieden via iTunes. Al met al, gouden tijden om als beginnende of kleine ondernemer om in deze wereld voet aan de grond te krijgen.

Jaha.nl, toch Neehee.nl

Posted by danny on maart 14, 2008
Internet, Media, Webdesign / 1 Comment

Wie de radio met enige regelmaat aan heeft staan zal vast wel de reklame van jaha.nl voorbij hebben horen komen. Duurde wel even voordat ik duidelijk door had wat de domeinnaam nu eigenlijk was. Beetje onduidelijk allemaal, niet echt tactische domeinnaam ook. Laten we maar zeggen een poor man’s Hulu.com of iets dergelijks.

Maargoed, ik wilde toch even kijken wat het was. Het is dus een soort online jukebox (zoals ze dat zelf omschrijven in de radio-reklames) waarbij je tegen betaling (€ 9,95 per maand) oneindig de 1.500.000 tellende muziek discotheek ’streamend’ mag plunderen. Degelijk, simpel concept zou je zeggen. Inderdaad, al vind ik ik het prijskaartje behoorlijk aan de hoge kant. De reeds bestaande concurrentie doet het goedkoper. Maar je zou ook kunnen redeneren dat je on uitputtelijk gebruik kan maken van het zeer gevarieerde aanbod voor de prijs van één iTunes album.

Wat ik mij alleen af vraag: Als je instaat bent flink wat kapitaal te steken in content en reklame uitingen links en rechts en in een op het oog gelikte site, waarom krijg je het dan niet voor elkaar om je content platform onafhankelijk aan te bieden? Wat WEB 0.5 zeg. Waarschijnlijk heeft het een hoop te maken met het DRM-beveiligde WMA-standaard die wordt gebruikt voor het streamen van de content, maar met de groeiende diversiteit (en betere) Linux distributies en het groeiende marktaandeel van Apple is het behoorlijk achterhaald om je site alleen werkend te hebben in Internet Explorer/Windows. Uiteraard druist het voor de volle 100% tegen het platform onafhankelijke idee achter het internet in, maar dat lijkt me duidelijk.

Misschien willen ze niet concurreren met iTunes om de doorgaans gulle Mac-gebruiker met veel gevoel voor dit soort dingen. In iedergeval is de doelgroepanalyse niet echt goed uit de verf gekomen (terwijl wel de look en feel van iTunes store is gepikt).

Niet dat ik het uberhaupt, als Mac-gebruiker wil gebruiken, maar ik wordt altijd erg moe van dit soort achterhaalde internet-segregatie. Voor mij dus duidelijk Neehee.nl

Han Solo Carbonite Desk

Posted by danny on maart 03, 2008
Gadget, Lifestyle, coolest sh%$t I want to have / No Comments

Han Solo DeskIn navolging van de Han Solo Carbonite chocolate bar, nu de Ikea versie : De Han Solo Carbonite Desk! Yeah, Laugh it up fuss ball. Enigzins geniaal is het wel. Net als de Deatstar chair die ook links en rechts op het net te vinden zijn. Neem even een kijkje op de site van de ontwerper Tom Spina Designs
Via : CNET Live.