Archive for juli, 2006

Let’s make Peace, not stupid ads.

Posted by danny on juli 18, 2006
Dan's Column, Gaming, Internet, Media, PSP / No Comments

In Amerika is er nogal flinke opschudding ontstaan over billboard reklame van Sony voor de nieuwe (in europa te lanceren) PSP White Edition. De foto laat een volledig witte vrouw en complete zwarte vrouw zien, waarbij de witte vrouw de zwarte vrouw in een stevige kaakgreep heeft. Meerdere blogs en nieuwssites in Amerika diende bezwaar in, net als enkele mensenrechten organisaties. Echter vanuit Nederland, waar de billboard het eerst is vertoond, was de reactie mild en ongeinteresseerd.Waarom heeft Sony juist Nederland uitgekozen om deze shock campagne te starten. In vele podcasts waren dan ook (misschien domme) geluiden en misvattingen te horen dat nederland ook door de geschiedenis de apartheid heeft gesteund en een zeer intollerant land is geworden.Vergeten wordt dat de sociaalmaatschappelijke standpunten van de gemiddelde nederlander worden verdraait door Sony letterlijk misbruikt om een punt te maken doormiddel van shocktherapie. En wel in naam van de “Commercie”.

Nu is onze voorheen zo geroemde tollerantie een hypocriet theatherstuk wat onderbuik gevoelens moet verbloemen. In geen enkel multicultureel land zal het anders zijn, de voorsprong die wel elkaar voorhielden is een schijnvertoning gebleken.

In Amerika liggen de verhoudingen tussen blank, zwart en latijns-amerikaans veel meer op de vlakte. Pas sinds de brute slachting van de 14 jarige Emmett Louis Till in 1955 en de schetsvertoning tijdens de rechtspraak (ondanks de overvloed aan bewijs en de latere bekentenis van de moordernaars werden de deze vrijgesproken) is het besef ontstaan bij de blanke gemeenschap dat de segregatie onmenselijk en tot het verleden behoorden. De afro-amerikaanse gemeenschap durfde op te staan voor haar rechten, terwijl dat zelfde jaar Rosa Parks juist bleef zitten in de bus.

Emmett Louis Till

In Nederland hebben wij het idee dat slavernij en segregatie iets is uit de gouden eeuw is. Voor ons wel misschien, maar in amerika is de slavernij pas echt 50 jaar geleden afgeschaft. De schouders ophalen als de publieke opinie aan de andere kant van de grote plas zeer opgewonden reageert bij het aanzien van dergelijke reklamestunt is een zeer verkeerde boodschap.

Sony heeft zijn excusses aangeboden. Ik hoop echter dat dit een boodschap is naar de commercie dat je niet over de rug van een bevolkingsgroep of etnische groep dergelijke shock campagnes kunt maken. Daarvoor zijn de verhoudingen in de wereld maar al te broos. Let’s make Peace, not stupid ads.

Rosa Parks

Ooh wat warm en wat druk

Posted by danny on juli 18, 2006
Uncategorized / No Comments

Hallo allemaal, voor de gene die met enige regelmaat de moeite nemen om af en toe hier te  kijken: Sorry voor de verwaarlozing, maar momenteel is het te druk en te warm om veel te posten. Vakantie komt er aan en uiteraard zijn er een aantal oplevermomentjes rond de vakantie gepland. Dus voor en na vakantie zoals gewoonlijk mega druk.

Anyways: voor wie nog niet is geweest, prettige vakantie en tot over een maandje.